Torx
Een nieuwkomer die al veel in de industrie werd gebruikt is de torxschroef. Je gebruikt hiervoor een torxschroevendraaier of bitje. De torxschroef ziet er een beetje uit als een snelschroef die uh... stuk is?

Maar laat je daar niet door misleiden: het is waarschijnlijk een schroef met een torxkop.

Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Er zijn torxschroeven en -sleutels in verschillende maten. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de (mechanische) schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Hierdoor wordt de montage makkelijker. Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (afgekort Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn tegenwoordig ook torxsleutels met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.

Evenals sleuf- en kruiskopschroevendraaiers hoort bij elke maat schroef één maat schroevendraaier of bit. Echter in tegenstelling tot bij sleuf- en kruiskopschroeven lukt het bij een torxschroef niet met een schroevendraaier die ongeveer de juiste maat heeft. De maat moet exact overeenkomen. Maten worden daarom op de verpakking (van zowel de schroeven als de schroevendraaier en bit) aangegeven. De maat wordt aangegeven met een hoofdletter T waarachter een getal te lezen is. De maten lopen van T3 tot en met T10 opeenvolgend. Hierna zitten er stappen van vijf tussen de maten (T15, T20, T25, etc.)

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Torx

www.femtech.nl