Gratis klusles
Beginnen met steigerhout

Les 1. Het materiaal, waar kun je uit kiezen

Wat is steigerhout
Steigerhout is gemaakt van vurenhout met een lange vezel.
Met steigerhout bedoelt men de planken die in bouwsteigers worden gebruikt om op te lopen.
Dat is ook de reden dat de planken vaak 3 meter of langer zijn.
Gebruikt steigerhout is tegenwoordig niet meer zoveel verkrijgbaar. Daarom kun je nu kiezen uit gebruikt of nieuw steigerhout. Over het algemeen is nieuw steigerhout wat goedkoper dan gebruikt steigerhout.

Gebruikt of nieuw.
Het voordeel van gebruikt steigerhout is ten eerste het gebruikte en daarmee aantrekkelijke ruige uiterlijk. Ten tweede is gebruikt steigerhout al langere tijd buiten geweest, heeft daarmee alle weersomstandigheden al doorstaan en is het in aanraking geweest met uiteenlopende materialen als cement en bagger. Gebruikt steigerhout werkt daarom veel minder en heeft door de vele gemorste materialen al een beschermende laag. Gebruikt steigerhout kan daarom makkelijk worden verwerkt voor meubels voor buiten. Het zal na verloop van tijd toch gaan vergrijzen. Als je dit niet mooi vind dan kun je het hout behandelen. Zie hiervoor stap 4, de Afwerking.
Gebruikt steigerhout heeft ook nadelen:
-Oud steigerhout is krom
-Het hout bevat spijkers en krammen, je kunt hier je zaag aan beschadigen.
-Oud hout scheurt snel of is al gescheurd, je zou zomaar door je bed heen kunnen zakken.
Wil je nieuw steigerhout gebruiken voor meubels die buiten komen te staan, dan moet je deze impregeneren met beschermende middelen. Ook hiervoor kijk je even bij stap 5, de Afwerking.

Uitvoering
Je koopt steigerhout altijd per plank. Je kunt deze plank wel op maat laten zagen. Bij de bouwmarkten kun je de plank alleen laten afkorten. Dat wil zeggen dat de plank alleen korter kan worden gezaagd. Bij de bouwmarkt zagen ze de planken dus niet smaller. Als je gebruikt steigerhout neemt dan kan dit ook in de doe-het-zelfwinkel niet smaller worden gemaakt omdat in gebruikt steigerhout vaak metalen verbindingsdelen ( kramplaten) en spijkers zitten. Sommige webwinkels zagen nieuw steigerhout wel in de lengte. Bij de meeste bouwmarkten kun je tegenwoordig het hout als volledig zaagplan via het internet bestellen, met de bevestigingsmaterialen erbij.

Nieuw steigerhout kun je ook al voorbehandeld met een impregneermiddel kopen. Ook kun je steigerhout kopen dat al geschaafd is. Dit kan heel handig zijn als je niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan het schuren van het hout. Verder kun je steigerhout kopen dat al vergrijsd is. De plank is dan aan 4 zijden een keer ingespoten met steigerbeits. Het hout heeft dan enigszins het uiterlijk van gebruikt steigerhout.

Maatvoering
Dikte +/- 32 mm
Breedte +/- 200 mm
Lengte +/- 5000mm
IN de bouwmarkt of de doe-het-zelfwinkel kun je ook planken kopen van ca 2250 mm lang ( 2,25 meter). Een stuk handzamer dus.

Prijs Hornbach is - op dit moment- de goedkoopste aanbieder van steigerhout. Een plank nieuw hout van 2,25 m lang kost daar ca 8,50 euro, inclusief BTW. Zie verder stap 5, de Links.