Gratis klusles
Beginnen met steigerhout

Les 2. Bevestigingen, bevestigingsmaterialen en gereedschappen

Bevestigen
Ten eerste: je bevestigt altijd dun op dik!
Je bevestigt een schroef dus altijd vanaf de plank naar de dikkere balk.
Maak je een bak, bijvoorbeeld een vierkante bloembak, bevestig de planken dan als een molenwiek om en om op de steunbalkjes. De rij plankjes die eronder komt moet je laten verspringen. Zo krijg je een constructie die steviger is.

Steigerhoutschroeven
Bevestigen doe je met speciale steigerhoutschroeven. In tegenstelling tot gewone schroeven zijn deze gemaakt van of roestvrijstaal of ze zijn gegalvaniseerd waardoor de schroeven niet roesten. Ze heten ook wel vlonderschroeven.
De steigerhoutschroeven moet je vastschroeven met een accuschroefboor met een Pozidriv-bitje en niet met een Philipsbitje! Dit in tegenstelling tot wat vaak op internet staat.
Steigerhoutschroeven zijn zelftappend, dat wil zeggen dat de schroefdraad ook snijdraad is waardoor de schroef zichzelf in het hout draait. Hierdoor zou je het schroefgat niet hoeven voorboren. Probeer het toch maar even uit voordat je begint, om te voorkomen dat je hout toch gaat splijten als je bezig bent. Je voorkomt splijten van hout door het schroefgat met een dun boortje voor te boren tot een diepte van maximaal tweederde van de lengte van de schroef. Voorboren zorgt er ook voor dat je de schroef er met gemak in kunt draaien.
De maat van steigerhoutschroeven is meestal 4,0 mm ( dikte) bij 30 mm ( lengte).

Alleen schroeven of schroeven en lijmen?
De schroefverbinding alleen is prima op het moment dat er weinig krachten worden uitgeoefend op het meubel. Een stoel of een tafel die ook nog eens vaak van plaats wisselt moet een echt stevige, stijve constructie zijn. Je kunt de verbinding dan versterken door de delen die je aan elkaar schroeft ook te lijmen met een goede houtlijm, bijvoorbeeld de Topspeed houtlijm van Bison. Dan dus eerst lijmen en daarna de schroeven erin draaien.

Verzinken
Steigerhoutschroeven moeten verzonken worden, dat wil zeggen dat je in het hout extra ruimte maakt voor de schroefkop, zodat deze niet uitsteekt . Verzinken is een must als je een meubel maakt waar je op gaat zitten of dingen op moet zetten, je wilt per slot van rekening niet op de schroeven zitten, of je kopje thee laten wankelen op een schroef die uitsteekt.
Je kunt verzinken met een verzinkboor. Je krijgt dan een mooi passend taps toelopend gaatje. Je kunt ook verzinken met een houtboortje met dezelfde diameter als de schroefkop.
Om te zorgen dat er geen water in de schroefkop komt doe je op de schroef een druppeltje houtlijm. Dit maakt het waterdicht. De houtlijm droogt transparant op.