Gratis klusles
Beginnen met steigerhout

Les 3. Gereedschappen


Welke gereedschappen heb je nu nodig als je lekker aan de slag wilt met steigerhout?

1. Gereedschappen bij het op maat zagen van de planken

  • Een goede handzaag of een elektrische decoupeerzaag. Een trucje om recht te zagen met de decoupeerzaag is het volgende: klem met lijmtangen een lat op de steigerhoutenplank. De lat maak je vast op de breedte van de zool van de decoupeerzaag. Je hoeft nu alleen nog de lat te volgen terwijl je zaagt. Zie de tweede foto.
    Als je nog nooit met een decoupeerzaag hebt gewerkt,laat het hout dan op maat zagen!
  • Een rolmaat of duimstok om de juiste maat af te meten.
  • Een blokhaak om haaks af te tekenen
  • Lijmtangen om de plank vast te zetten als je gaat zagen
  • Een timmermansplotlood of ander stevig potlood voor het aftekenen. Gebruik geen balpen of stift. Als je het verkeerd hebt afgetekend blijf je deze lijnen altijd zien! Als je potlood gebruikt kun je dit nog altijd uitgummen.

2. Gereedschap om te schroeven
Je kunt proberen om de schroeven er met de hand in te draaien maar dat is echt een afrader! Steigerhoutenplanken zijn best dik dus je hebt dan wel uitzonderlijk veel spierkracht nodig om al die schroeven er met de hand in te draaien. Met een accuschroefboormachine heb je minder kracht nodig en je bent veel sneller klaar.
Let er wel op dat je de slipkoppeling op een hoog krachtmoment zet ( hoog cijfer) anders heeft je accuschroefboormachine te weinig kracht. En voor degenen die nog geen les Ophangen en bevestigen hebben gedaan: de accuschroefboor houd je nooit met 1 hand vast.....

3. Gereedschap om af te werken
Je zult je nieuwe object toch nog wel willen schuren voordat je er gebruik van gaat maken. Je haalt door te schuren namelijk mogelijke splinters weg. Als je het steigerhout nog wilt impregneren of behandelen met hout, dan is schuren onvermijdelijk voor een goede hechting van de beits of de verf.
je kunt elektrisch schuren met een kleine 'muis' of een vlakschuurmachine. Let op dat je niet gaat schuren met zo'n ronde schuurschijf die je op je boormachine kunt bevestigen. Deze schuurschijven geven krassen en maken uiteindelijk cirkels in je hout die je er niet meer uitkrijgt.
Hout moet je schuren in de richting van de nerf. Zo wordt het hout het gladst.

Je kunt natuurlijk ook met de hand schuren. Scheur een stuk schuurpapier af en bevestig dit met plakband of een niettang aan een blokje hout. Zo schuur je mooi vlak af.